Élmények, tapasztalatok

Tanulmányúton

Bowling verseny

A tanulmányút igazából nemcsak tanulásból áll. A naplókat és képeket nézve a diákoknak számos lehetőségük van kikapcsolódni, megismerni a környezetet, ahol három hétig laknak és persze ismeretségeket kötni nemcsak tanáraikkal, Siemens munkatársakkal, de a város fiataljaival is.

Júniusban bowlingban, csocsóban és biliárdban mérték össze tudásukat, amit Bazsó József hűen dokumentált is számunkra!

bowling.jpg

A tanműhelyben

Tanműhelyben

Az első hét első felében két csoportra osztva tanultak a fiúk, a hegesztők Duisburgban, a gépészek Mülheimben, majd a hét második felében cserélt a két csapat.

A duisburgi tanműhely jóval nagyobb alapterületű, mint a budapesti Siemens Képzési Központ, itt is több szakma tanulására van lehetőség. Hagyományos és CNC esztergák, marógépek, hegesztőkabinok, lánghegesztő állomások, satupadok elektromos és levegő csatlakozással, CNC lángvágó- és plazmavágógép fúrógépek segítik az oktatást. Az emeleten található az igen jól felszerelt pneumatika és hidraulika oktatóterem.

A gyárat körbejárva a jelenlegi legmodernebb technológiával ismerkedhettek meg a diákok, legyen szó megmunkáló gépekről, vezérléstechnikai elemekről, rozsdamentes csőszerelvényekről, szereléstechnikáról, robotokról.

langvagas.jpg

pneumatika_2.jpg

pneumatika.jpg

tanmuhely.jpg

Hétvégi kirándulás

Az elmúlt hétvégén kegyesebb volt az idő, így a duisburgi kirándulás már változatosabbra sikerült, mint az első, meglehetősen ázott hétvége.

Duisburgban, ahogy Máté tanár urat idézzem "megismerkedhettünk a nagy vaskohó maradványaival. Bár az idő foga kikezdte az építményt, mégis jól végigkövethető a nyersvasgyártás technológiája. Ebben a lépésenként (emeletenként) található ismertető táblák is segítségünkre voltak. A kohó teteje kb. 80 m magasan van. Szinte mindenki megbirkózott ezzel a magassággal, ill. a nagyon-nagyon sok ide vezető lépcsővel. Érdekes volt a magasból körülnézni, végigpásztázni a látóhatárt a szép, napsütéses időben."

A hatalmas épületegyüttes jelenleg kulturális és központi funkcióknak ad helyet. Egy régi gasometer Európa legnagobb merülőközpontja található, de hegymászók is találnak saját, számukra kialakított területet.

Az este még egy különlegességet hozott: a kifejezetten sportos nap végén a csapat megismerkedhetett a helyi kolbászkínálattal. Nehéz persze magyarországi fiataloknak újat mutatni ezen a területen, de biztos vagyok benne, hogy a Weißwurst okozott azért meglepetést.

Hogy mi is el tudjuk képzelni a vaskohót:

duisburg4.jpg

duisburg3.jpg

duisburg.jpg

duisburg2.jpg

 

Németországban...

...nem csak szakképzésben, hanem számos területen jelentkezhetnek azok a diákok, akik a Siemensnél szeretnének tanulni.

A németországi képzés sikerét jelzi, hogy az évente meghirdetett több mint kétezer helyre legalább 20-szoros túljelentkezéssel számolnak.

Ha egy kicsit utananéznétek a németországi képzésnek, hangulatos képet ad róla a Starte Dein Siemens Facebook oldal, vagy a program honlapja is.

Starde Dein Siemens - a Facebookon

Starte Dein Siemens - weboldal

ausbildung.jpg

Mülheim, tanulás, lelkes csapat

Az elmúlt héten megkezdődött az intenzív tanulás is. Hétfőn kora reggel taxival érkeztek a diákok a Siemens mülheimi telephelyére, ahol Ferdinand Walbaum, a Siemens németországi szakképzésért felelős vezetője fogadta a csoportot. Walbaum úr jól ismeri a hazai képzést, az oktatás elindításában is jelentős szerepe volt.

A magyarországi csoportnak először a helyi tanműhelyt mutatta be, a régi és új hagyományos gépeket, valamint a mai kornak megfelelő, igen korszerű CNC gépeket. Az üzem bemutatása után rövid eligazítás és munkavédelmi oktatás következett. Ezután a hegesztők és a gépészek külön csoportban folytatták a tanulást.

A hegesztő csoport átment Duisburgba a hegesztő műhelybe, a gépészek Mülheimben maradtak és egy projektet kaptak feladatként. A műveletek, amelyeket 1 ½ műszak alatt el kellett végezni: berajzolás, lángvágás, reszelés, hegesztés. Az elkészítendő konzol előgyártmány 6 tételből áll.

- Lelkes a csapat. Bízom benne, hogy sikerül hazavinni ebből a lelkesedésből, tenni akarásból. A tervezett munkát a társaság nagyobb része teljesen befejezte, de aki nem lett kész, annak sem sok hiányzott. Sikerült teljesíteni az előre meghatározott követelményt. A helyi oktató szerint jó teljesítményt nyújtottunk. - írta nekünk Máté Dániel tanár úr.

Száguldás

Máté Dániel tanár úr beszámolója az utazásról. Úgy tűnik minden gördülékeny, pontos, ha pedig nem pontos, akkor gyors.

"A találkozó 6.45 órakor volt a Keleti pu. nagy órája alatt. A csapat egy fő híján a megadott időre összeverődött. 6:50-kor elindultunk megkeresni a 23-as kocsin kijelölt helyeinket. Még éppen csak megkezdtük a beszállást, amikor a létszám teljessé vált. Az elhelyezkedés rendben megtörtént. 7:10-kor, hajszál pontosan elindult a vonatunk. Minden probléma, hangoskodás és fegyelmezetlenség nélkül folyt az utazás. Késés nélkül érkeztünk Münchenbe, ahol átszállás következett. A kb. ¾ órás várakozás alatt volt alkalmuk a fiúknak egy kicsit bóklászni a környéken.

A megbeszélt találkozási időpont előtt 5 perccel már mindenki a csomagjánál volt. Jó félkilométeres gyaloglás után végre odaértünk a 22. sz. kocsihoz. Az ülőhelyek elfoglalása után vártuk az indulást. Ez 20 perc késéssel meg is történt. Ezt a késést Frankfurtig sikerült behozni. Igaz, helyenként 300 km/h feletti sebességgel száguldottunk. Duisburgba már percre pontosan futottunk be. Az állomáson taxik vártak ránk, melyek szálláshelyünkre, a Hotel U-ba vittek minket. Három hétig ez lesz a csapat főhadiszállása. A szobák elfoglalása után egy gyors késői vacsora következett, majd pihenőre tértünk."

Auf Wiedersehen!

Németországban nem magyarul beszélnek. És bár el lehet mutogatni a fúrót és a reszelőt is, nem biztos, hogy gyorsítja a tanulást az Activity.

Természetesen van aki már nyelvvizsgával kezdte meg a duális képzést, de aki nem ennyire szerencsés, azoknak szeptember óta választásuktól függően német vagy angol nyelvóra is szerepel az órarendjükben.

Az utazás előtt fokozott iramban zajlott a felkészítés: az elmúlt három napban napi 6 tanórában vették át a fiúk két csoportban a szakmai szókincset, kifejezéseket - és persze az alapvető társalgási helyzeteket is.

Tegnap délután, az éppen megkezdett utolsó óra perceiben a végső fáradtság lett úrrá a csoporton. Az utolsó perceket egy maratoni futás végső hajrájához hasonlítva német tanárnőjük még egy nekiugrásra biztatta őket. A valóban maratoni felkészülés vége így egy kirobbanó hajrával ért véget.

Kíváncsian várjuk, hogyan boldogulnak a frissen megszerzett nyelvtudással a fiúk német nyelvterületen, alig néhány óra múlva.